Kuppaus

Unohda kipusi /  eheytä kehosi yhdellä vanhimmista ja luonnollisimmista kansanparannuskeinoista

Vuonna 1826 kirurgi Charles Kennedy kirjoitti: ”Kuppaustaito tunnetaan niin hyvin ja sen hyödyt on tunnettu niin pitkään, että on tarpeetonta todistella sen tuloksia niin nykyaikana kuin aiemmin antiikin ajoista alkaen.”

 

Spirit Keskuksessa sinulla on mahdollisuus tutustua maailmalla pääsääntöisesti käytössä oleviin kuppausmenetelmiin.

Olemme ainut terveysviranomaisen tiedossa oleva / hyväksymä yritys Vantaalla, jonka tarjoaa kuiva / märkäkuppausta.

 

Kuppaus on yksi vanhimmista ja tehokkaimmista kauko ja lähi-idän kansanparannuskeinoista. Se on yhä edelleen ylivoimainen parannusmenetelmä, jota on käytetty tuhansien vuosien ajan erilaisten kipujen, sairauksien yms. hoitamisessa. Kuppauksen teho / hyödyt (lisää alempana).

 

Kuivakuppauksen / märkäkuppauksen (hijama) / korealaisella tyhjiöpumpulla perustuu seuraaviin tosi asioihin

 • lievittää kipua välittömästi
 • stimuloi ääreishermostoa
 • helpottaa nopeasti jäykkien pehmytkudosten vapautumista
 • Kuppaus nostaa seisovan veren ja muut nesteet  (jotka ovat pudonneet terveestä verenkierrosta) pois vaurioituneesta kudoksesta ihon pinnalle, jotta terve verenkierto saadaan palautettua kipukohtaan.
 • kuppaus luo tilaa hapelle ja eläville soluille, sekä tuo ravinteita joita tarvitaan parantumiseen. Vähetää kudoksen sisäistä painetta.
 • se lisää verta ja imusolmukkeita iholle, lihaksille ja sidekudoksille
 • Kuivakuppauksen vaikutukset on heti mitattavissa hoidon jälkeen parempana liikelaajuutena, sekä kipua mittaavilla menetelmillä.

Kuppauksen tiedetään tekevän edellä mainitut tehokkaammin, kuin mikään muu hoitomuoto, kuten akupunktio, hieronta, kiropraktiikka, lääkitys tai jopa leikkaus.
Dr. Heidi Lovie, DACM

 

Spirit Keskuksessa sinulla on mahdollisuus tutustua maailmalla pääsääntöisesti käytössä oleviin kuppausmenetelmiin.  Saunassa tapahtuva suomalainen märkäkuppaus puuttuu palvelustamme (saunan takia).

Huom! Maakohtaisissa kuppausmenetelmissä on eroja, ja jokaiseen on oma koulutuksensa. Esim. suomalainen kuppaus ei ole samanlaista kuin Hijama märkäkuppaus!

 

 • Korealainen kuiva / märkäkuppaus
 • Arabialainen Hijama märkäkuppas
 • Manuaalinen hoito ja kuivakuppaus
 • Kosmeettinen kasvojen kuivakuppaus
 • Magneetti kuivakuppaus
 • Liukukuppaus
 • Kiinalainen lasikupeilla tehtävää kuiva / mickro märkäkuppaus
  Kuivakuppaus korealaisella tyhjiöpumpulla tehtynä sopii erinomaisesti lapsista ikäihmisiin ja aina huippu-urheiluun saakka.

 

Tällä hetkellä tunnetaan ainakin 8 eri teoriaa miksi / miten kuppaus mekanismi toimii.

 1. Meridiaanijärjestelmäteoria
 2. Lohkokuppaus tai refleksialueteoria
 3. Kipuporttiteoria
 4. Prostaglandin teoria
 5. Endorfiinin- tai encephaliinin tuottoteoria
 6. Verenkierron parantumis / lisääntymisteoria
 7. Typpioksiditeoria
 8. Geneettinen teoria

 

Kuppauksen jättämät jäljet:

Kuppaus on miellyttävä hoitomuoto ja lähes kivuton. Kuppaus jättää yleensä erivärisiä punertavia tai tummia jälkiä kupattavaan kohtaan. Nämä jäljet eivät ole mustelmia tai liian kovasta imusta johtuvaa jälkeä. Kuppauskohtien eriväriset jäljet johtuvat kehon myrkkyjen (toksiinien) nousemisesta kehon sisäisistä pintakerroksista ihon pintaan. Jäljet kertovat myös kupparille mistä tai mihin suuntaan kipu etenee. Kuppaus jäljet näkyvät yleensä 2-10 pv.

 

Lapset: Kuivakuppaus sopii erinomaisesti lapsille ja sitä on käytetty tuhansia vuosia poistamaan erilaisia kiputiloja, lihaskipuja sekä hermosärkyjä. Se sopii erinomaisesti vilkkaille lapsille rauhoittamaan ja se tuntuu hyvältä ja vaikuttaa välittömästi.

 

Seniorit: Kuivakuppas sopii myös erinomaisesti iäkkäämmille ihmisille. Ikääntyessään liikkuminen usein vähenee tai alkaa erilaisia kiputiloja. Nämä johtuvat qi / ki;n, veren pysähtyneisyydestä kipualueella. Kuivakuppas edesauttaa toksiinien (tulehdusaineiden /myrkkyjen) poistumista kipualueelta lisäten parempaa verenkiertoa, hapen ja ravintoaineiden kulkeutumista mm.

 

Urheilumaailma herää 🙂

Kuivakuppaus on saanut valtavasti kiinnostusta urheilumaailmassa vuodesta 2008 lähtien, jolloin Pekingin olympialaisissa nähtiin kiinalaisilla urheilijoilla kuivakuppauksen jälkiä selkäpuolella. Vielä enemmän nostetta asia sai, kun amerikkalaisen uinnin moninkertaisen mailmanmestarin Michael Phelpsin selässä ja olkapäissä nähtiin tummiaa kuivakuppauksen jäkiä (Rion olympialaisissa 2016). Iäkkään uimarin voittaessa 5 kultamitalia alkoi myös urheilumaailma olemaan valmis hyväksymään yhden maailman vanhimmista kansanparannustaidoista, josta löytyy apua aina huippu-urheiluun saakka.

 

Spirit Keskuksessa on annettu kuppausta; jääkiekkoilijoille, triatlon urheilijoille, itsepuolustus kilpaurheilijoille yms. 

Spirit Keskuksessa tehtävissä kuppaushoidoissa tarkoituksena on poistaa kivut, parantaa verenkiertoa, rentouttaa lihaksia, hoitaa ja tehostaa kehon omaa luonnollista eheytymistä. Kuppaushoidoissa hyödynnetään myös itämaisen lääketieteen viisauksia, kuten akupunktio-/tsubopisteitä. Nämä pisteet ovat kohtia, joihin energia kerääntyy ja ne sijaitsevat kehon meridiaaneilla (energiakanavilla). Näin kuppaus tehostuu ja pystymme vaikuttamaan kokonaisvaltaisesti, myös kaikkiin tärkeimpiin sisäelimiin ja tätä kautta koko kehon hyvinvointiin.

 

Kuppauksen historiaa

Vanhin kuppaukseen liittyvä kirjoitus Hijama märkäkuppauksesta löytyy lääketieteen oppikirjasta, Ebers Papyrus, joka on kirjoitettu Egyptissä noin 1550 eaa (Curtis, 2005). Kiinasta on myös löydetty hyvin vanhoja kirjoituksia ja vanhimmat vievät tuhansien vuosien taa. Suomessa saunassa tehtävää märkäkuppaus on harjoitettu 1400-luvulta saakka. Kuivakuppausta Suomessa on tehty vähemmän. Koreassa tyhjiöpumpulla tehtävä kuivakuppaus on varmasti maailman monipuolisin kuppaustapa.

 

Kuppaustavat

Sekä kuiva- että märkäkuppaus toimivat pitkälti samalla tavalla vaikuttaen eri nesteiden kiertoon, energiankiertoon, lihaksiston tasapainoon sekä sisäelimiin. Märkäkuppaus kuitenkin vapauttaa ja ikään kuin puhdistaa kehoa (toksiinit) hiukan nopeammin veren päästämisen myötä.

Märkäkuppaus (Hijama) tehdään samalla tavalla kuin kuivakuppaus. Ainoana erona on, että tyhjiökuppiin valutetaan verta. Tätä tyyliä kutsutaan mm. Hijamaksi, joka on arabian kieltä ja tarkoittaa märkäkuppausta. Kyseessä on tiettävästi maailman vanhin kuppausmuoto. Kupin alle tehdään pieniä haavaumia tai reikä ja kuppiin valutetaan verta. Haavaumat tehdään erittäin pienellä neulakynällä (n. 2-2.5 mm) tai kirurginveitsellä. Toimenpide on yleensä kivuton.

Märkäkuppaus elvyttää aineenvaihduntaa ja avaa tehokkaasti hiusverisuonia. Märkäkuppausta on tutkittu maailmalla paljon ja siitä on saatu apua lähes kaikkiin vaivoihin ja sairauksiin, mm. flunssaan, kurkkukipuun, selkäkipuihin ja astmaan. Lisäksi se mm. rentouttaa lihaksia, parantaa nivelten liikkuvuutta, vilkastuttaa verenkiertoa ja lisää puhtia. Ihon hiussuonisto puhdistuu kuona-aineista ja näin myös verenkierto paranee kudoksissa. Myös kudosnesteen happamuus palautuu normaalille tasolle. Samalla veren poistuminen pakottaa luuytimen muodostamaan voimakkaasti lisää uusia punasoluja / valkosoluja ja näin veren hapenkuljetuskyky paranee.

Kuppauksen aikana ja sen jälkeen

Spirit Keskuksessa tehtävistä kuppauksista liukukuppaus, kuivakuppaus sekä micro-märkäkuppaus tehdään ilman saunaa. Hoito on yleisesti kivutonta, mutta alipaineen muodostuminen saattaa toisinaan tuntua hiukan epämukavalta. Tämän vuoksi hoitaja tarkistaa useasti, etteivät kupit tunnu liian kireiltä. Seuraavalla käynnillä tähän ei edes kiinnitä juuri huomiota ja toiset jopa nauttivat ihon kiristymisen tunteesta.

Kuppaus jättää luonnollisesti kuppien kohdalle jälkiä ja mustelmia. Tämä on täysin luonnollista ja jäljet sekä mustelmat häviävät yleensä noin 2-7 päivän kuluessa. Hoidon jälkeen kehotamme asiakasta varaamaan itselleen hiukan aikaa. Kannattaa vaikkapa istahtaa rauhassa ja nauttia nestettä ennen kuin lähtee liikenteeseen. Joillakin saattaa esiintyä lievää huimausta tai pahoinvointia. Tämä johtuu mm. aineenvaihdunnan, verenkierron ja energiatasapainon muutoksista kehossamme (ennen kuppaukseen tuloa on tärkeää syödä ja juoda hyvin n. 1-2 h ennen toimenpidettä).

Hoitojen jälkeiset päivät ovat yksilöllisiä, mutta pääsääntöisesti olo on virkeä, energinen ja levollinen.

 

Mahdolliset kuppauksen esteet

Liian ohut veri, anemia tai verta ohentava lääkitys (micro- märkäkuppaus)
Kumiallergia (mainitse hoitajalle)
Tartuntasairaus
Ihosairaudet

Tiedustele kuppauksesta etukäteen, mikäli sinulla on jokin sairaus, niin voimme katsoa sinulle mahdollisen vaihtoehdon.

 

Spirit keskuksen kuppari

Spirit Keskuksen ”kuppari” Sami aloitti kupparin taitojen opit 1996 perinteisellä suomalaisella saunassa tapahtuvalla märkäkuppauksella. Kiinalaisen lasikupeilla tehtävän kuivakuppauksen hän oppi 1998 akupunktion peruskurssilla. Koreassa hän oppi tyhjiöpumpulla tehtävän kuivakuppauksen / märkäkuppauksen 2010. Myöhemmin hän opiskeli / teki näyttönsä Hijama märkäkuppaus terapeutista Englantiin (Tiettävästi ainut Suomessa).

Hoidot:

Kuivakuppaus

Menetelmä: tehdään tyhjiöpumpulla, erilaisilla imukupeilla, lasikupeilla, posliinikupeilla yms.

Hoidon kesto:
suppeampi 30 min. (esim. selkä)
laajempi 60 min. (selkä, jalat ym.)

Itämainen märkäkuppaus (Hijama)

Märkäkuppausmenetelmä, jota käytetään mm. Koreassa ja arabimaissa. Tehdään tyhjiöpumpulla, jossa muovisiin kuppeihin valutetaan verta. Samoin kuin suomalaisessa kuppausperinteessä, mutta ilman saunaa.

Hoidon kesto: 60 min.

Liukukuppaus / imukuppihieronta silikoni- tai lasikupeilla

Sopii esimerkiksi lihassärkyjen, reuman, lihasten jännitystilojen sekä selluliitin hoitoon sekä aineenvaihdunnan ja verenkierron parantamiseen

Hoidon kesto: 60 min.

Kuppaus on erinomainen rentouttava ja energisoiva hoitotapa, joka on yleensä nopeavaikutteinen kaikissa lihaskivuissa ja lihaksiston jännitystiloissa. Tämä sopii erinomaisesti kaikille, jotka tekevät fyysisesti tai henkisesti raskasta työtä sekä laihduttajille, urheilijoille ja kehonmuokkaajille.

Kuppauksesta on saatu apua lähes kaikenlaisiin sairauksiin, mm. reumaattisiin oireisiin, hermosärkyihin, astmaan, lihaskipuihin, flunssaan ja vilustumisoireisiin, stressiin ja migreeniin.

Kuppaus sopii myös lapsille (suosittelemme ensin kuivakuppausta)