Shiatsu

Maailman vanhimpia fyysisen terapian muotoja

Shiatsu on japanilainen sormipainantamenetelmä, jonka sanotaan olevan myös maailman vanhin fyysisen terapian muoto: sen juuret juontavat Kiinaan 500-luvulle jKr. (Tien-An) asti. Japaniin saavuttuaan menetelmää alettiin kutsua nimellä shiatsu.

Euroopan parlamentti tunnusti shiatsun 1997 yhdeksi kahdeksasta vaihtoehtoisista hoitomuodoista, joka voivat auttaa parantumaan sairauksista.

Shiatsulla voidaan hoitaa, ennaltaehkäistä ja parantaa monenlaisia terveyteemme liittyviä häiriötekijöitä ja kipuja. Shiatsun pehmeät painallukset ja kevyet manipulaatiotekniikat auttavat kehoamme ja mieltämme palautumaan luonnolliseen tasapainoiseen tilaan. Tämä hoitomenetelmä on hyvin rentouttava ja energisoiva. Shiatsun nikamienkäsittelymenetelmät ja venyttävät sekä kiertävät liikkeet (manuaaliset ja mobiiliset tekniikat) ovat vanhimpia tekniikoita maailmassa ja erittäin toimivia ja turvallisia.

Shiatsu vaikuttaa kehoon ja mieleen hyvin kokonaisvaltaisesti tasapainottaen kaikkia järjestelmiämme. Tämän vuoksi lienee tarpeetonta mainita, mihin kaikkiin kehon osa-alueisiin shiatsu vaikuttaa, mutta tässä kuitenkin muutama esimerkki: aineenvaihdunta- ja verenkiertojärjestelmät, lihaksisto, autonominen hermosto sekä energiakanavat. Edellä mainituissa järjestelmissä tapahtuu tukoksien avautumista, aktivoitumista ja tasapainottumista. Keho alkaa korjata itse itseään.

Shiatsu sisältää peukalolla painamista (tsubo- eli akupunktiopisteiden kohdista), hierontaa, manuaalisia tekniikoita, venytyksiä, hauteiden käyttöä, moksausta (lämmitettävä yrttiseos), energian välittämistä ym.

Hoito tapahtuu perinteisesti pehmeän alustan päällä lattialla. Kuitenkin sitä voi tehdä käytännössä missä tahansa, sillä hoitotoimenpiteet tehdään pääsääntöisesti vaatteiden päältä. Hauteiden käytön yhteydessä vaatteita poistetaan tarvittaessa hoidettavalta alueelta. Spirit Keskuksen hoidot tehdään hierontapöydällä, patjalla tai hoitotuolissa.

Hauteet sisältävät mm. inkivääriä, merisuolaa, hunajaa, sitruunaa ja valkosipulia. Niitä käytetään kiputiloihin, flunssaan, kohottamaan (tai laskelmaan) verenpainetta, parantamaan ihoa sekä tasapainoittamaan kehoa ja mieltä.

Sami on tehnyt shiatsuhoitoja vuodesta 1996 alkaen. Hän on hoitanut paljon niska-, hartia-, olkapää- ja selkäkivuista kärsiviä, ruuansulatusongelmista kärsiviä, MS-tautia sairastavia, unettomuudesta kärsiviä, reumapotilaita, syöpää sairastavia ym.

Manuaalisista hoidoista

Manuaalinen hoito on käsin tehtävä toimenpide kehossamme olevien mahdollisten lukkotilojen ja lihasjännitysten vapauttamiseksi. Esimerkiksi selässä tuntuva kova kipu aiheutuu lihaksistomme ns. krampista tai selkänikaman painaessa hermostoa. Toisinaan pelkkä venytys ja lihaksen ”pyöritys” oikeaan suuntaan ja oikealla tavalla auttaa ja kipu poistuu. Joskus taas pelkkä hoitopisteiden (tsubopisteiden) painanta kehomme energiakanavilla ja lihaksistossa auttaa poistamaan lihasjännityksen.

Mikäli edellä mainitut toimenpiteet eivät tuo haluttua lopputulosta, on mahdollista vapauttaa kehossamme oleva paine nopealla kehoon kohdistuvalla kiertävällä liikkeellä. Liike palauttaa nikamien oman luonnollisen liikeradan ja kipu poistuu. Nikaman ”niksauttaminen” aiheuttaa toisinaan poksahtavan äänen. Tämä johtuu vapautuneesta energiasta (Ki tai Qi) niin kuin itämaisissa lääketieteissä sanotaan. Länsimaalaisessa lääketieteessä äänen sanotaan johtuvan mm. kaasuista, jotka ovat kerääntyneet nikamien väliin.

Spirit Keskuksen perustaja Sami (lue lisää täältä) on harjoitellut yli 35 vuotta itsepuolustustaitoja, joissa tehdään lihaksiin ja niveliin manuaalisia hoitoja ja manipulaatiotekniikoita ihmisen hallitsemiseksi. Eräs mestari sanoi aikoinaan: ”Jos osaa rikkoa, on tärkeää osata myös korjata!” Tämä on korkeinta itsepuolustuksen taitoa ja siksi Sami alkoi kouluttaa ja saada mestareilta lisäoppia.

Sami tekee nikamien käsittelyä oppimansa maailman vanhimmaksi fyysiseksi terapiamuodoksi sanotun shiatsun (japanilainen/korealainen nikamienkäsittelytapa ja perinnehoito) sekä hwal bubin mukaan.

Hoitajamme kouluttautuu jatkuvasti erilaisiin parannus / hoitomenetelmiin. Sami on vuodesta 2015 saakka opiskellut Hichibuku goshinjutsua (Japanilaisen terapian koulutus), jonka kolmivuotinen koulutus loppuuu 2018. Hänen Opettajana on (Hichibuku Goshinjutsu The British School of Japanese Traditional Medicine, ft, osteopaatti Peter King, https://www.amatsu-medicine.com

Kurssit ja hoidot

Shiatsu

Sisältää peukalolla painamista vyöhyketerapeuttiset linjat (tsubo- eli akupunktiopisteiden kohdista), hierontaa, manuaalisia tekniikoita, venytyksiä, hauteiden käyttöä (jalkakylpy yms.), moksausta (lämmitettävä yrttiseos), energian välittämistä ym.

Tehdään pääsääntöisesti vaatteiden päältä (hauteiden käytön yhteydessä vaatteita poistetaan tarvittaessa hoidettavalta alueelta) hierontapöydällä, patjalla tai hoitotuolissa.

Hauteet sisältävät mm. inkivääriä, merisuolaa, hunajaa, sitruunaa ja valkosipulia.

Kesto: 60 min.